PARTICIPANTS AND Time limit OF THE ROUND TABLE
«LUNAR BASE CREATION. KEY STEPS AND TASKS OF IMPLEMENTATION»

Participants

1. Alexander Kushnarev – First Deputy General Designer – General Director for System Engineering (moderator), IAA Academician;

2. Oleg Fedorov – Director of Space Exploration Institute of NASU-SSAU, IAA Corresponding Member, (moderator), IAA Academician;

3. Alexander Kashanov – Deputy General Designer for Research & Academic Activities, IAA Academician;

4. Oleg Ventskovsky – Head of European Representative Office of the Yuzhnoye SDO, IAA Academician;

5. Gennadiy Osinovyy – Head of Design Department of Special Rocket & Space Systems;

6. Alexander Berdnik – Group Leader of the Design Department, Yuzhnoye SDO;

7. Valentina Ivanova – Group Leader, Yuzhnoye SDO;

8. Yaroslav Yatzkiv – NASU Presidium Member, Deputy Chairman Council of NASU Space Exploration, NASU Academician;

9. Anatoly Zak – journalist and illustrator specialized in the history of space exploration, publisher of the site RussianSpaceWeb.com, author of ‘Russia in Space: the past explained, the future explored’.

10. Arthur M. Dula – Trustee of Heinlein Prize Trust (University of Huston, Texas state, USA), IAA Academician;

11. Li Ping – Director of Xi’an Aerospace Propulsion Institute;

12. Filippo Graziani – Dean of Aerospace Department of Roman University La Sapienza, IAA Board of Trustees Member, IAA Academician;

13. Anatoliy Alpatov – Professor, Dr. of technical science, Head of Department of System Analysis and Control Problems, Institute of Technical Mechanics of the NASU, Honored Worker of Science and Technology in Ukraine;

14. Borys Rassamakyn – Candidate of technical science, Leading Researcher, National Technical University of Ukraine ‘Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute’;

15. Evgeniy Kovalenko – Candidate of technical science, Research Officer, National Technical University of Ukraine “Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute”;

16. Valentine Volkov – Research Officer of Paton Electric Welding Institute of NASU .

Time limit

# Schedule Start Time
1 Moderators opening speech:

–     Oleg Fedorov – Director of Space Exploration Institute of NASU-SSAU,

–     Alexander Kushnarev – First Deputy General Designer – General Director for System Engineering, SDO Yuzhnoye.

10:00 10 min
2 Introduction of the Round Table participants with brief review of their organizations activities and WIP/prospective projects concerning  Lunar research & exploration (with or without presentations). 10:10 50 min
3 Discussion of the following questions:
3.1 Project ‘Lunar Base creation’ – is it a logical continuation of the International Space Station? 11:00 10 min
3.2 Creating a Lunar Research & Industrial Base – fully robotic or still with man participation? 11:10 10 min
3.3 Lunar Base – ‘Research & Industrial’ or just ‘Research’? 11:20 10 min
3.4 Lunar Base – on the surface or under-lunar surface location? 11:30 10 min
3.5 Aspects of international cooperation. 11:40 10 min
4 Moderator closing speech. 11:50 10 min
5 Completion of the Round Table. Adoption of the outcome document. 12:00 Σ=120 min